Home

Weg met huisstofmijt!

Maar liefst één vijfde van de bevolking is allergisch aan huisstofmijt. En dat is niet niets. Het aantal mensen met allergie is de afgelopen tien jaar zowat verdubbeld. Dit omdat artsen vaker de diagnose stellen, maar ook omdat we nu veel meer aandacht hebben dan vroeger voor hygiëne. Toch beseffen mensen vaak niet dat hygiëne ook belangrijk is in de slaapkamer, meer bepaald in je bed.

 

Proper

Uit een recent onderzoek blijkt dat meer dan 1 op de 3 jongeren tussen 18 en 24 jaar slechts één keer in de maand zijn lakens ververst. Je mag dan al een propere jongen of meisje zijn, volgens deskundigen zou je dit toch minstens één keer om de twee weken moeten doen. En ben je een ‘zweterke’, dan doe je dit best één keer per week. Dagelijks verluchten en elk seizoen grondig wassen (op 60°) is dus geen overbodige luxe om die ‘viezigheid’ te lijf te gaan.

 

Huisstofmijt, een viezigheid 

Met de ‘viezigheid’ in je beddengoed wordt in de eerste plaats huisstofmijt bedoeld. Dit is een haast onzichtbaar spinachtig beestje van ongeveer 0,3 mm dat zich nestelt in tapijten, zetels, kussens, maar nog het liefst in je bed. Het leeft van schimmels die op hun beurt weer op onze huidschilfers leven. Elk van ons verliest dagelijks plusminus 1,5 gram huidschilfers, vooral tijdens onze slaap. Hoe nietig de huisstofmijten ook zijn, toch zijn ze in vele gevallen de bron van heel wat ongemakken, waarvan je niet meteen de oorzaak kent. Jeuk, astma, rode vlekjes op je huid of symptomen die maar al te vaak verward worden met hooikoorts zoals gezwollen oogleden, tranende ogen of overmatig niezen. Kortom, regelmatig je beddengoed wassen en vervangen is een must! En geef toe, wat is er nu leuker dan knusjes in een pas verschoond bed te kruipen?

 

Een goed donsdeken als barrière tegen huisstofmijt

Veel mensen gaan ervan uit dat donsdekens broeihaarden van huisstofmijt zijn. Toch is niets minder waar, tenminste als je kiest voor een kwalitatief donsdeken. Bij een goed donsdeken is de stof namelijk zo dicht geweven dat de huisstofmijt er niet in kan. Met andere woorden, een voldoende kwalitatief donsdeken is ideaal tegen huisstofmijt!