Home

Licht uit voor het slapengaan

Het was al bekend, maar we kunnen het niet genoeg zeggen: kunstmatig licht zorgt voor een slechtere nachtrust. Het gebruik van televisie, gsm en laptops vlak voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je slechter slaapt. De elektronische toestellen die ons leven productiever en aangenamer moeten maken, kunnen er zo net voor zorgen dat we onvoldoende slapen.

 

Vermijd blauw licht

Computers, laptops, iPads en zelfs je wekker geven een bepaald soort licht af dat je terugvindt aan het blauwe eind van het spectrum. Dit blauwe licht is overdag een heel normaal en natuurlijk verschijnsel, maar dit soort licht komt in de natuur ‘s avonds niet voor. Het kunstmatige licht leidt tot meer alertheid en kan je bioritme danig in de war brengen. Je hersenen registreren dit licht immers ook wanneer je slaapt, wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan verstoren.

 

Gewekt


Uit studies is gebleken dat 95 procent van de ondervraagde personen één of andere vorm van elektronica gebruiken in het uur voor het slapengaan. Vooral 46- tot 64-jarigen kijken ‘s avonds laat veel tv. Jongeren spelen nogal eens videospelletjes voor bedtijd. En zelfs mensen die daarna in slaap vallen, worden nogal eens gewekt door hun telefoon of mails. Maar liefst 1 op de 10 kinderen meldde dat ze wakker worden van sms’jes nadat ze naar bed waren gegaan. De groep 13- tot 18-jarigen komt zo het meeste slaap tekort. Zo’n 22 procent omschrijft zichzelf als slaperig, vergeleken met 9 procent van de babyboomers tussen de 46 en 64 jaar oud.

 

Tieners

Slaapexperts adviseren dat tieners 9 uur en 15 minuten slapen per nacht. Voor volwassenen is dat door de week zo’n 7 uur en 26 minuten. Verbazingwekkend genoeg slapen kinderen vandaag de dag 1,5 tot 2 uur minder per nacht dan een eeuw geleden. Dat is zo maar eens 50 uur slaap per maand minder. 

 

Slaapgebrek verstoort niet alleen je werk, studies of humeur, maar ook je rijgedrag, seksleven en je gezondheid. Wil je dus optimaal slapen, ban dan de technologie uit je slaapkamer. Je zal zien dat het werkt!