Home

Het verwarrende winteruur

Dit weekend schakelen we opnieuw over naar de wintertijd. En uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen last ondervindt wanneer we de klok verzetten naar het winteruur. Het veroorzaakt namelijk somberheid, slaapproblemen en vermoeidheid. Vooral baby's en kinderen hebben het erg moeilijk om hun ritme aan te passen. Maar waarom hebben we eigenlijk zoveel last met dit uurtje verschil?

 

Wintertijd en depressie

De wintertijd is eigenlijk onze ‘normale tijd’. De zomertijd is de afwijkende tijd en wordt internationaal Daylight Saving Time genoemd. De helft van de mensen is ervan overtuigd dat er een verband bestaat tussen een verstoord slaapritme en depressie. Depressieve mensen kampen vaak met dezelfde klachten als degenen waarbij hun biologische klok verstoord is, alleen duren deze in het laatste geval minder lang. Bij de overgang naar de wintertijd wordt bijna de helft van de mensen vroeger wakker dan normaal en een derde raakt 's avonds moeilijker in slaap. Eén op de drie zit niet lekker in zijn vel of is een beetje somber.

 

Winterboost?

Hoe kan je het winteruur het hoofd bieden? Vooreerst, hou er rekening mee dat je in de volgende dagen last zult hebben van een licht slaapgebrek. Vertrek eerder naar je werk of school, zodat je je niet hoeft te haasten in het verkeer. En als je geïrriteerd of knorrig wordt van slaapgebrek, let dan op met je sociale interacties met anderen. Daarnaast is het belangrijk dat onze biologische klok zich aanpast. Je kan dit een handje helpen door vooral in de eerste dagen veel buiten te zijn en je zoveel mogelijk bloot te stellen aan daglicht. Dit is vooral belangrijk voor nachtraven en jongeren. Ten slotte, ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Probeer hierbij het trukje van het ‘opslomen’ en ‘opstomen’. Dit wil zeggen: begin ‘s avonds een uur voor bedtijd met je gebruikelijke rituelen, doe niets actief meer en verminder de licht- en geluidsprikkels.
Wees ’s morgens, als je wekker gaat, meteen actief en zorg voor veel licht en veel geluid.