Home

7 redenen om overdag een (kort) dutje te doen

Ook al hebben we meestal veel te weinig tijd om een dutje te doen, we kunnen toch wel iets leren van onze zuiderburen. Zo zouden mensen die een siësta houden beter naar de noden van hun lichaam luisteren. En er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat we eigenlijk een uiltje zouden moeten knappen overdag. Hier zijn enkele goede redenen waarom je de aloude siësta een kans moet geven.

 

1. Ons lichaam lijkt geprogrammeerd om te rusten na de lunch 

Er wordt gezegd dat ons lichaam zo geëvolueerd is om ons uit de middagzon te houden, zeker in landen dichtbij de evenaar. Een kleine daling in de lichaamstemperatuur doet ons net na de middag een beetje slaperig voelen. Statistieken tonen ook aan dat de meeste werkongevallen gebeuren in de namiddag. Bovendien presteren mensen over het algemeen het minst goed net na de lunch. Dit middagdipje is er zelfs als je ‘s middags niet gegeten hebt.

 

2. Je bent alerter en aandachtiger 

Onderzoek toonde aan dat zelfs een kort dutje van 10 minuten je prestatie, alertheid en concentratie kan verhogen. Het is in het bijzonder nuttig als je de nacht ervoor wat minder goed geslapen hebt.

 

3. Je slaapt beter ‘s nachts 

Sommige mensen zeggen ’s nachts beter te slapen, omdat ze eenvoudigweg niet zo uitgeput zijn tegen slaaptijd. Zo kan slapeloosheid een gevolg zijn van ‘te moe’ zijn, iets wat een dutje kan verhelpen. Let wel, te lang slapen overdag kan het in slaap vallen dan weer bemoeilijken. 10 tot 30 minuten is het beste. Langer slapen kan je lichaam in een diepere slaap brengen, waardoor je je groggy voelt bij het ontwaken.

 

4. Het verkort je nachtrust

Door overdag een dutje te doen, kan je het aantal uren die je ’s nachts nodig hebt verminderen — soms zelfs tot zo’n 2 uur.

 

5. Dutjes zijn goed voor je geheugen 

Onderzoek heeft aangetoond dat slaap centraal staat in het leerproces en dat een dutje overdag je kan helpen onthouden wat je geleerd hebt. 

 

6. Het maakt je een veiligere chauffeur

Slaapexperten stellen dat een kort dutje voor een lange autorit je kansen op een ‘doezelig ongeval’ kan verminderen. Ze raden je aan om aan de kant te gaan wanneer je je slaperig voelt en 20 minuutjes te dutten, al dan niet in combinatie met een koffietje.

 

7. Het vermindert stress

Omdat stress vaak gelinkt is aan vermoeidheid, kan een dutje de perfecte stressontspanner zijn. Je voelt je frisser en beter in staat om met de dagelijkse spanningen om te gaan.